IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изберем мъжки часовник?

В какъв стил, до каква сума, от коя марка – тези въпроси имат своите отговори

13:30 | 10.05.10 г.
Как да изберем мъжки часовник?
Мъжете, за разлика от дамите, не разполагат с толкова много възможности да изпъкнат с аксесоарите си – допълненията към облеклото за мъжете хич не са така разнообразни и богати на възможности, както е при жените. Това, на което могат да разчитат представителите на силния пол, са вратовръзките, които все по-рядко се използват, копчета за ръкавели, които обаче изискват строг костюм, или стилен пръстен. За мнозина именно часовникът е най-представителният и скъп аксесоар – любима играчка, която е източник на гордост и благородна мъжка завист.

При продажбата на луксозни стоки има едно правило, с което повечето маркетолози са съвсем наясно – търговията с подобен род стоки не е свързана със самия продукт, а с емоцията, която той буди у собственика. Ето защо цената на луксозните стоки почти никога не отразява реалната им себестойност.

Парите, които любителите на лукса и стила плащат за тях, обикновено отиват за маркетинг, рекламни кампании, маркетинг и, разбира се, печалби за собствениците на често бутиковите марки.

Цената
За цената на хубавия часовник, подобно на покупката на жилище, има различни разбирания. Според търговците на дребно и производителите на часовници хубавият модел не би следвало да струва повече от месечната заплата на притежателя си, а според други цената му може да достига до три пъти месечния доход на собственика си. Тъй като тези условия обаче са доста претенциозни, истината се крие в нещо по-тривиално – стойността на часовника трябва да отговаря на социалния статус на притежателя му. Тук трябва да се има предвид обаче, че евтините и изкуствени неща винаги личат – ако сте на средна ръководна позиция в голяма международна компания и често ви се налага да общувате с клиенти, часовник на стойност под 5 000 долара например не би бил във ваш плюс при изграждане на предварителното впечатление у събеседника ви, а по-скъп от тази цена би се набивал прекалено много на очи.

Стила
Ако професията на един човек е свързана с работи с клиенти като инвестиционен консултант, адвокат или лекар - в този случай часовникът трябва да отговаря на социалния му статус. Не е тайна, че във всяко общество по дрехите посрещат“ и по-специално внимание се обръща на часовника по време на първата среща. Ето защо е важно аксесоарът да отговаря на начина на живот на неговия собственик.

Освен социалния статус, от значение е и дрес кодът на собственика на часовника. Ако мъжът носи преобладаващо костюми, то за предпочитане е да избере класически модел с три стрелки (ако се спре на модел, водоустойчив на 300 метра дълбочина, с хрономерът, фенерче и други екстри, има опасност да изглежда като Джеймс Бонд). Ако сте привърженик на кежуал стила (ежедневен, небрежен стил на обличане), този дрес код може да позволи и спортен модел часовници. При всички случаи наблюдавайте техническите характеристики на часовника – не правете компромис с елементите и механизмите, както и с водоустойчивостта.

След като вече сте определили цената и стила на часовника, е ред да определите и марката.

Марката
В интернет има много информация за това какви марки, модели и разновидности на мъжки часовници има на пазара. Почти всяка луксозна търговска марка се е постарала да отрази продажбите си, в кои части на света е предпочитана, до колко е развита магазинната й мрежа и от къде може да се снабдите с харесалия ви часовник. Има и много класации на часовниците по рейтинг сред ползващите една или друга марка.

Ако имате интерес към общественото мнение, можете да видите различни блогове, форуми, в това число и един от най-големите сайтове за часовници timezone.com.

Всички класации за часовници обаче са доста условни – достоверността им не винаги е гарантирана, ето защо не бива да им се доверявате сляпо.

Ясно е например, че Patek по-добър от Moris Lacrua. Как обаче стои превъзходството сред марките Breguet, Ролекс, ZheZher или Hronosviss? Въпросът е отворен, а мненията са различни в зависимост от собствениците.

Основните параметри, на които специалистите разчитат при определяне стойността на часовника, са престижност на марката, дизайн, иновации, стил, атрактивна визия, услуги, ценовата стабилност (стойността на часовника да не падне след време), рекламата и техническите параметри. Въпреки това обаче може би най-важното е историята на марката, както и техническите характеристики. Казано по-просто последното означава часовникът да притежава качествен механизъм.

Механизъм
Много часовникарски компании мечтаят да направят свой собствен механизъм и да пуснат часовници с него. Успелите да го направят обаче са малцина – това са: А. Lange & Söhne (Германия), Audemars Piguet (Швейцария), РП Journe (Швейцария), Glasshütte Original (Германия), Jaeger-LeCoultre (Швейцария), Urwerk (Швейцария), Nomos (Германия), Patek Philippe (Швейцария), Rolex (Швейцария), Seiko / Credor (Япония) – това са имената на големите предприятия, които произвеждат часовници със собствен механизъм. Съществуват и частни работилници, които са под надзора на майстори часовникари. Те работят независимо и приемат индивидуални поръчки за производство на парче на много високи цени, но за сметка на това произвеждат уникати.

Всички марки разполагат с различни ценови категории. Ето защо може да намерите нещо по джоба ви от почти всеки производител. В класа до 5 000 долара най-добри предложения има японската Seiko. В средата категория от 5 хил. до 15 хил. долара - най-добре се доверете на немското качество Glasshütte Original, на швейцарската компания Jaeger LeCoultre, или на Rolex, както и на японския Seiko. И накрая, в по-високия ценови сегмент над 15 хил. долара, са А. Lange & Söhne, Audemars Piguet, РП Journe, Urwerk, Patek Philippe, Rolex, Credor.

Изборът на часовник обикновено е много по-сложен отколкото изборът дори на кола.

В автомобилната индустрия критериите за оценка на автомобила са по-обективни и оценките, базирани на тях, се формират много по-бързо. При производството на часовници обаче рейтингите на водещите марки се изготвят с почти научна прецизност. Има и фактор, който допринася за големия интерес към скъпите и именити марки часовници – днес повечето им модели имат цени, които се покачват по-бързо дори от стойността на инфлацията. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още